Operaties

Operatie

Met regelmaat worden er dieren geopereerd. Maar waar moet er rondom een operatie rekening mee gehouden worden? Zowel vooraf als achteraf? Hieronder leest u meer over de belangrijkste zaken rondom een operatie.

Nuchter

operatie

Als uw dier geopereerd moet worden, zullen we u vragen uw hond of kat nuchter te houden. Aangezien de operaties in de regel plaatsvinden in de ochtend kunt u aanhouden dan uw hond of kat vanaf 18.00 uur op de avond voorafgaand aan de operatiedag niet meer mag eten. Drinkwater moet gewoon beschikbaar blijven. Konijnen en knaagdieren hoeven niet nuchter te zijn voor een ingreep.

Pre-aneasthetisch onderzoek

Voordat uw dier onder narcose wordt gebracht, vindt er eerst een lichamelijk onderzoek plaats om te beoordelen of uw dier de operatie en narcose aan kan. Het is ook mogelijk om voorafgaand aan de narcose een bloedonderzoek uit te voeren. Met dit bloedonderzoek checken we de lever- en nierfunctie van uw dier. Indien er geen afwijkingen zijn kunnen we verder met de narcose. Mocht de uitslag wel afwijkend zijn, dan kan de dierenarts kiezen voor een aangepaste narcose of voor uitstel om uw dier eerst te behandelen.

Voorbereiding op de operatie

Voor de operatie wordt uw huisdier nauwkeurig gewogen om de juiste dosering narcosemiddelen te bepalen. Bij honden geven we de narcose door middel van een braunule in de voorpoot (vergelijkbaar met een infuus bij de mens). Hiermee komt de narcose rechtstreeks in de bloedbaan en kunnen we veel nauwkeuriger doseren waardoor we nooit teveel narcose zullen geven. Bij katten, knaagdieren en konijnen geven we de narcose in de rugspier. Daarna brengen we ze naar een rustige, donkere omgeving om snel in slaap te kunnen vallen.
Terwijl de narcose inwerkt krijgt uw dier een pijnstillende injectie, zodat deze optimaal werkzaam is bij het wakker worden. Wanneer uw dier slaapt, nemen we uw dier mee naar achteren, waar hij/zij op een warmtemat gelegd wordt. Daarna krijgt hij/zij een tube (buisje) in de luchtpijp, welke aangesloten wordt op een zuurstofapparaat, waarmee we uw dier gecontroleerd zuurstof en gasnarcose kunnen toedienen. Daarnaast sluiten we uw dier aan op hartbewaking, meten we de ademhaling door middel van een capnograaf en meten we de zuurstofgehalte in het bloed.
Door deze professionele bewaking kunnen wij de diepte van de narcose goed regelen. Dit verhoogt de veiligheid.
Wanneer uw dier op het apparatuur is aangesloten wordt het te opereren oppervlak geschoren en gedesinfecteerd. En kan de operatie beginnen.

Operatie

Tijdens de operatie is er altijd een assistente aanwezig om uw dier nauwkeurig in de gaten te houden. Terwijl de dierenarts de operatie uitvoert, regelt de assistente de narcose. Zo worden de hartslag, ademhaling en temperatuur continue door ons geobserveerd. Wanneer de operatie klaar is, krijgt uw dier een nieuwe injectie om de narcose op te heffen. De geopereerde plek wordt schoongemaakt en uw dier wordt daarna meegenomen naar een opnamehokje om verder wakker te worden. Net als tijdens de operatie, hebben we in het hokje ook altijd een warmtematje liggen om ervoor te zorgen dat uw dier niet afkoelt.

Nazorg

Als uw huisdier wakker aan het worden is, krijgt u van ons een telefoontje met hoe het is gegaan en wanneer u uw dier weer kunt komen ophalen. Bij het ophalen van uw huisdier krijgt u een uitgebreide uitleg over de nazorg. Hierbij vertellen we u dan alles wat er van belang is, o.a. wanneer uw dier weer mag eten en drinken. Ook bespreken we eventuele medicatie en mogelijke bijzonderheden. Uiteraard is het altijd erg belangrijk om de wond goed in de gaten te houden. Bij twijfel vragen we u altijd om even contact met ons op te nemen!
Bij veel operaties hechten we onderhuids en zijn de hechtingen zelfoplossend. Dit betekent dat we niet altijd hechtingen hoeven te verwijderen. Indien u wel op een controle wilt komen, is dat uiteraard altijd mogelijk. Deze controles zijn in de prijs van de operatie inbegrepen.

Graag wijzen wij u erop dat afspraken en operaties langer dan 24 uur van te voren dienen te worden afgezegd. Mocht het een afspraak of operatie voor een maandag betreffen, dan kunt u de afspraak annuleren via ons emailadres info@dierenartsenpraktijkdanswijk.nl. Voor afspraken die korter dan 24 uur van te voren worden geannuleerd, zijn wij helaas genoodzaakt de kosten voor de gereserveerde tijd in rekening te brengen.