Gebitsproblemen
Er zijn een aantal zaken waaraan u zelf kunt merken dat uw hond/kat lijdt aan een
gebitsaandoening, zoals stank uit de bek, bruine/gele aanslag op tanden en kiezen, gezwollen en rood tandvlees en overmatig speekselen. Toch kunnen onze huisdieren problemen in het gebit goed verborgen houden. Zeker de meeste katteneigenaren kunnen niet goed uitgbreid het gebit van hun dier bekijken. Stoppen met eten zullen ze ook niet snel doen. Eerder zullen ze een manier vinden om een pijnlijk deel in de bek te ontzien door brokken gewoon door te slikken, of maar 1 kant te gebruiken om te kauwen. Dit valt niet altijd meteen op. Een jaarlijkse controle van uw dier is dus erg zinvol om naast vaccineren ook vroegtijdig zaken te signaleren zoals tandsteen en eventuele tandvleesontstekingen.
De stank die we kunnen ruiken wordt veroorzaakt door tandvleesontsteking (= gingivitis). Dit komt door het altijd aanwezige tandplaque op de tanden en kiezen (gebitselementen). Tandplaque bestaat uit levende en dode bacteriën en hun stofwisselingsproducten, voedselresten, eiwitten en mineralen uit het speeksel. Wanneer dit niet wordt verwijderd door bijvoorbeeld te poetsen of speciale brokken krijg je ophoping waardoor het tandvlees ontstoken raakt en tandplaque langzaam verkalkt tot tandsteen. Dit vormt zich niet alleen op de elementen boven het tandvlees maar ook eronder. Je kunt je voorstellen dat dit erg pijnlijk is.
Er zijn een aantal factoren die meespelen, waardoor u dier gevoeliger is voor
gebitsaandoeningen dan een ander:
- eventuele melktanden die zijn blijven staan
- ruimtegebrek bij kleine en kortsnuitige dieren
- open mondademhaling
- soort voeding
- slechte mondhygiëne
- gedrag: kauwen op stenen, metaal of eten van ontlasting en andere afvalproducten
- aandoeningen zoals suikerziekte, schildklieraandoeningen, chronisch nierafwijkingen
Er zijn een aantal manieren om te voorkomen of liefst zelfs uit te stellen dat er een gebitsbehandeling moet plaats vinden.
- Tandenpoetsen. Dagelijks poetsen is de enige manier om goed het gebit van uw huisdier te reingen. Poetsen is namelijk de meest grondige manier van reinigen. Wanneer dit niet van jongs af aan wordt aangeleerd zul je dit langzaam moeten opbouwen volgens een stappenplan (vraag hiernaar bij de balie). Er zijn speciale tandenborstels en tandpasta voor honden en katten te krijgen.
- Kauwstaafjes zijn een goede aanvulling op de gebitsverzorging bijvoorbeeld als traktatie, tussendoortje of op dagen dat er niet gepoetst kan worden.
- Dieetvoeding. Wanneer poetsen geen optie is of wanneer een dier gevoelig is voor gebitsaandoeningen is een speciale dieetvoeding een geweldige uitkomst. Door de speciale vorm, structuur en actieve ingrediënten van de voeding werkt deze effectief om het ontstaan van tandplak te bestrijden.
Wordt er geadviseerd om een afspraak te maken voor een professionele gebitsreiniging onder narcose dan houdt dit in dat naast het verwijderen van tandplak/-steen elk element nauwkeurig wordt onderzocht. Met een sonde worden de gebitselementen afgetast en onregelmatigheden kunnen vastgesteld worden. Ook wordt de diepte van de tandvleespockets gemeten. Wanneer deze te diep zijn betekent dit dat er vanwege langdurige tandvleesontsteking afbraak is van steunweefsels en zelfs het kaakbot (=parodontitis). Op zo’n moment zullen we adviseren om een dentale röntgenfoto van dit element te maken om ook de wortel van het gebitselement te kunnen beoordelen. Sinds februari 2016 hebben wij de beschikking over een dentaal röntgenapparaat. Dit maakt behandelen makkelijker en hierdoor zullen er niet snel onaangename verrassingen verborgen blijven voor ons. Mocht er een element te erg zijn aangetast, zal deze getrokken worden. Zodra we moeten trekken krijgen de dieren uiteraard pijnstillende injecties tijdens de ingreep en krijgt u ook medicatie mee naar huis.
Op de bovenstaande plaatjes ziet u hoeveel kiezen honden en katten hebben. Heeft u vragen over het gebit van uw dier, bel voor een afspraak.