Leptospirose

leptospirose-msdLeptospirose, waaronder de ziekte van Weil, is een ziekte die wereldwijd bij honden voorkomt en door bepaalde bacteriën (leptospiren) wordt veroorzaakt. Aangezien het hierbij om een zoönose gaat, kan de ziekte ook van hond op mens overgedragen worden.
Gezien het groeiend aantal gevallen van besmetting met leptospirose bij mensen en honden in de afgelopen jaren is het belangrijk tegen leptospirose te vaccineren.
Honden lopen het meeste kans om leptospirose op te lopen door te zwemmen in en water te drinken uit met name lauw, stilstaand water. Dit water zou namelijk besmet kunnen zijn door rattenurine. De bacterie kan binnentreden via slijmvliezen of open wonden. Daarnaast kunnen de honden de infectie oplopen door het likken aan elkaars genitaliën of door het oplikken van urine. De ziekte kan acuut verlopen waarbij sufheid, braken, diarree, geelzucht, nerveuze verschijnselen en bloedverlies bij urine kunnen optreden.

Neem bij het waarnemen van deze verschijnselen gelijk contact op met een dierenarts!

De huidige vaccins beschermen uitstekend tegen de twee varianten die tot voor kort vooral ziektegevallen veroorzaakten in West-Europa: Canicola en Icterohaemorrhagiae.
Recent onderzoek wijst uit dat er steeds vaker ook andere varianten in West-Europa worden aangetroffen: Autralis en Grippotyphosa, waar de huidige vaccins niet tegen werken.

Om bescherming te bieden tegen de opkomst van de nieuwe varianten van leptospirose is er nu een nieuw vaccin beschikbaar.
Wij gebruiken hiervoor het middel Nobivac Lepto 4. Het nieuwe vaccin zal echter wel geboosterd moeten worden om optimaal te werken tegen de twee laatst genoemde leptospirosen. Dit betekent dat het vaccin vier weken na eerste toediening herhaald dient te worden.

Mocht u nog vragen hebben, bel ons dan gerust of kom even langs bij de balie. We kunnen u dan ook informeren over de lopende actie met betrekking tot de herhalingsvaccinatie.

jones in actie veluwemeer