Er zijn testen bij de hond waarmee we in het bloed kunnen bepalen of er voldoende afweerstoffen aanwezig zijn tegen het canine parvovirus (CPV), canine distempervirus (CDV, ofwel hondenziekte) en canine adenovirus (CAV, ofwel besmettelijke leverziekte). Dit noemen we ook wel een titerbepaling.

vaccicheck

Er is al langere tijd een discussie gaande over de noodzaak van het jaarlijks vaccineren van honden. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat bij een juiste toediening van de cocktailenting voor honden tegen ziektes als Distemper (hondenziekte), HCC (besmettelijke leverziekte) en Parvo (DHP) niet jaarlijks nodig is. Daarom vaccineren we DHP niet elk jaar meer, maar driejaarlijks.

Er komen steeds meer nieuwe studies die erop wijzen dat de bescherming van deze cocktail zelfs langer dan 3 jaar zou kunnen duren en dat er een verband is tussen de hoeveelheid antilichamen die een dier maakt en de bescherming tegen de ziektes. We kunnen deze antilichamen aantonen in het bloed van de hond en dus bekijken of het dier nog beschermd is.

De keuze is:

  1. DHP herhalen, zoals we dat al vele jaren doen, volgens het voorgeschreven schema van de fabrikant die veel onderzoek heeft gedaan naar de duur van de bescherming. Voordeel is dat dat goedkoper is, nadeel is dat het mogelijk niet nodig is.
  2. Met een titertest aantonen of de bescherming tegen Distemper, Hepatitis en Parvo nog voldoende is. Nadeel is dat het iets duurder is, maar het voordeel is dat er niet onnodig gevaccineerd wordt.

De titerbepaling is erg geschikt voor:

  • De hond, waarvan de eigenaar de hond wel goed beschermd wil hebben, maar onnodige vaccinatie wil voorkomen.
  • De hond, waarvan de eigenaar wil weten of de hond goed beschermd is.
  • De hond die een overgevoeligheidsreactie heeft laten zien op een eerdere vaccinatie (allergische reactie).
  • De hond die een onbekende voorgeschiedenis heeft.
  • De hond die ziek is of bijvoorbeeld een auto-immuunziekte heeft
  • Pups om het ideale vaccinatiemoment te bepalen (Zo lang een pup nog over de maternale antilichamen beschikt is de kans zeer groot dat een vaccinatie niet aan zal slaan).

Dus als u “over”- vaccineren wilt voorkomen, dan is een titertest een prima oplossing om te kijken of uw hond nog voldoende beschermd is tegen Distemper, Hepatitis en Parvo.

Niet meer enten is geen oplossing. Helaas zijn er toch nog regelmatig uitbraken van besmettelijke huisdierziekten met veel leed of dodelijke afloop als gevolg. We houden uiteraard wat de vaccinaties betreft ook altijd rekening met de leeftijd van uw hond, de leefomgeving, reisgewoontes en contacten met andere honden.

Uitvoering

Voor een titertest wordt een klein beetje bloed afgenomen.  De RapidSTATUS titertest kan gelijk uitgevoerd worden en kan na 10 minuten afgelezen worden. De Vaccicheck test duurt na inzetten 30 minuten. We streven ernaar om de test gelijk uit te voeren, maar dit is bij de Vaccicheck niet altijd mogelijk.

Leptospirose, kennelhoest en rabies

Voor Leptospirose (=Ziekte van Weil) en kennelhoest (besmettelijke hondenhoest) zijn geen titerbepalingen mogelijk. Een goede bescherming hiertegen kan alleen gegeven worden door jaarlijkse vaccinatie.

Rabiës (hondsdolheid): Wanneer een hond naar het buitenland gaat is binnen de EU in ieder geval een geldige Rabiësenting een verplichting. Voor andere land zijn mogelijk aanvullende eisen. De rabiësenting geeft drie jaar bescherming.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie over een titertest? Neemt u dan telefonisch contact met ons op. We beantwoorden uw vragen graag.

Voor de kat:

Ook is het voor de kat mogelijk om te titeren. Bij de kat kunnen we met de VacciCheck titeren op feline parvovirus (FPV), feline herpesvirus (FHV) en feline calicivirus (FCV).

Heeft u vragen of wilt u meer informatie over de titertest? Neemt u dan telefonisch contact met ons op. We beantwoorden uw vragen graag.