U kunt bij ons op afspraak terecht voor echografisch onderzoek. Echografie is net zoals röntgenonderzoek een aanvullend onderzoek. Wij verrichten onderzoek van de buik- en borstholte en drachtigheidsonderzoek. Ook is het mogelijk om uitwendige bulten te bekijken.

Bij het maken van een echo kunnen wij de volgende organen bekijken: Hart, lever, galblaas, maag, milt, alvleesklier, dunne darm, dikke darm, blaas, baarmoeder of prostaat, nieren, eierstokken, teelballen, uitwendige bulten en lymfeklieren. Ook kunnen we onder echogeleiding weefsel aanprikken of steriele urine verkrijgen om naar het laboratorium op te sturen.

Een echo werkt met onhoorbare geluidsgolven welke door het lichaam weerkaatst worden. Anders dan met röntgen wordt er met een echo een meer gedetailleerd beeld van de inwendige structuur van een orgaan weergegeven. In dit ‘live’ beeld kan er ook goed bekeken worden hoe de darmen samentrekken, bloed stroomt en het hart klopt.
Aangezien een echo op basis van deze ultrasone geluidsgolven werkt is het veilig en niet pijnlijk voor het dier.

Om een goed beeld te verkrijgen zal de huid geschoren worden. Aangezien er lucht en schilfers tussen de haren zitten, is scheren nodig om een goed contact te krijgen van de gel op de huid. Anders is er geen goede geleiding en zijn de beelden slecht. Voor een echo van de buik wordt de gehele buik geschoren. Voor het bekijken van de borstholte is scheren vanaf de elleboog noodzakelijk. Bij het beoordelen van een bult wordt de bult geschoren.

De dieren worden in een zacht gevormd kussen gelegd, waarbij het soms even duurt voordat de dieren zich overgeven aan het liggen op de rug of op de zij. Als eigenaar mag u bij het onderzoek blijven, wat voor het dier erg prettig is. Ook voor het benoemen van de bevindingen is dit ideaal. Het is over het algemeen niet nodig om een dier onder narcose te brengen voor dit onderzoek.

Wordt u vanuit een andere dierenartspraktijk doorverwezen voor een echo in onze praktijk, dan ontvangen wij graag van uw eigen dierenarts voorafgaand aan de afspraak de patiëntgegevens van het dier. Uiteraard ontvangt uw eigen dierenarts van ons dan een verslag over de gemaakte echo.

Belangrijk voor u als diereigenaar:

  • Voor een buikecho verzoeken wij u om het dier 12 uur voorafgaand aan de afspraak nuchter te houden. Dit betekent dat zij 12 uur voor de afspraak geen eten meer mogen krijgen, water mag wel.
  • Medicatiegiften in overleg.
  • Ook is het belangrijk voorafgaand aan de afspraak het dier niet te laten plassen, zodat de blaas vol is bij het maken van de echo. Dit geldt alleen voor een echo van de buik of drachtigheidsonderzoek.