Teken

De zomer is de tijd om er lekker op uit te trekken met de hond, maar ook de tijd waarop uw kat misschien wat vaker buiten een blokje omgaat. Dan kan het gebeuren dat u na een wandeling een klein beestje op uw dier ziet lopen, of misschien zelfs een wat groter beestje voelt zitten wanneer u uw dier aait. Uw dier kan dan een teek hebben.

Teken zijn kleine spinachtige beestjes die vooral in bomen en struiken zitten. Ze variƫren in grootte van een halve tot enkele millimeters. Ze worden zelden groter dan een centimeter. Teken zuigen bloed bij zoogdieren, mensen en vogels. Sommige teken zijn besmet met een bacterie of ander ziekteverwekkend organisme en daardoor kunnen mensen, maar ook onze huisdieren ziek worden na een tekenbeet. De laatste jaren is er een duidelijke toename van het aantal teken en door teken overgebrachte ziekten bij mens en dier. Bepaalde ziekten die vroeger alleen in warme landen voorkwamen, worden inmiddels ook in toenemende mate bij honden in Nederland aangetroffen. Dit is het gevolg van het feit dat de hond vaker mee op reis wordt genomen, waardoor andere tekensoorten en vreemde ziekten mee worden teruggebracht.

Wanneer je ziet dat je hond of kat een teek heeft moet deze zo snel mogelijk verwijderd worden. Dit gaat het makkelijkst met behulp van een speciale tekentang. Belangrijk hierbij is dat u de teek nooit verdooft met alcohol, ether of andere middelen, want dit vergroot de kans op het overbrengen van ziekte. De teek kan met een draaiende beweging worden verwijderd, waarbij het niet uitmaakt of je linksom of rechtsom draait. Links- of rechtsdraaiende teken zijn een fabeltje. Het is raadzaam om uw hond na iedere wandeling te controleren op teken. Wanneer u een teek bij uw dier heeft verwijderd en er blijft na een paar dagen een zwelling of een rode plek op de plaats aanwezig, neemt u dan contact met ons op!

Voorkomen is altijd beter dan genezen en natuurlijk wilt u niet dat uw dier ziek wordt als gevolg van een tekenbeet. Er zijn verschillende producten verkrijgbaar die tekenwerend en/of tekendodend zijn, zoals een band, een pipet in de nek of een spray. Onze assistentes kunnen u adviseren over de verschillende middelen en samen met u beslissen wat in uw situatie het beste middel is.

teek