Vuurwerkangst

Wanneer december nadert is het verstandig de dieren met angst voor vuurwerk tijdig te begeleiden.

Er zijn mogelijkheden om uw dier hierbij te ondersteunen door middel van producten die rustgevende feromonen afgeven (in huis door middel van een verdamper of een halsband voor de hond). Ook is er de mogelijkheid te starten met homeopatische druppels of een voedingssupplement om de stress te verminderen. Al deze middelen werken kalmerend en niet versuffend.

Wanneer uw dier bekend is met vuurwerkangst, maar ook wanneer u nog niet weet hoe uw dier zal gaan reageren (bijvoorbeeld bij jonge dieren), kan het verstandig zijn het dier langzaam aan de vuurwerkgeluiden te laten wennen, bijvoorbeeld door middel van een vuurwerk-cd.

Het is belangrijk het dier hierbij goed te begeleiden, zodat deze een positieve associatie krijgt bij de vuurwerkgeluiden.

Enkele tips:

  • Start minimaal 2 weken voor de jaarwisseling met een middel om de stress bij het dier te verminderen. Voor een passend advies voor uw dier kunt u met ons contact opnemen.
  • Katten voelen zich prettiger wanneer zij hoger kunnen zitten (bijvoorbeeld in een krabpaal of een verdekt stuk boven op een kast). Zorg ervoor dat er tijdig een schuilplek op hoogte is voor de kat.
  • Laat honden op oudjaarsdag extra lang uit overdag, zodat zij in de avond rustiger zijn. Ook zijn denkspellen erg goed om de hond mentaal meer moe te maken.
  • Houdt honden tijdens het wandelen aangelijnd om plotseling weglopen te voorkomen. Sluit kattenluikjes om katten binnen te houden.
  • Houdt ramen en deuren gesloten, houdt gordijnen dicht en zorg ervoor dat de radio of tv aanstaat. Zo worden flitsen minder zichtbaar en geluiden wat meer gedempt.
  • Schrik zelf niet bij een plotselinge knal. Uw dier reageert immers ook op uw reactie op de knal.
  • Negeer bij jonge dier schrikreactie en leidt het af met een speeltje of iets lekkers.
    Probeer te timen niet iets lekkers te geven op het moment dat het dier schrikt. Dan is afleiden beter.
  • Negeer onzeker gedrag zoals bibberen, janken of hijgen. Door er aandacht aan te besteden beloont u het dier en bevestigt u de angst. Steun erg angstige dieren door uw aanwezigheid, sta toe dat ze een schuilplek opzoeken of bij u in de buurt willen liggen.

Het meest belangrijke: straf uw dier vooral niet!

adaptil halsband phytonics-strezz-50ml zylkene-hond-kat